VisitViborg

Line Wagener på Hærvejen

Tag på en familievenlig vandretur fra Viborg centrum til Dollerup Bakker langs Hærvejen - sammen med Line Wagener fra Alleud.dk. 

Til fods på Hærvejen

Hærvejen er Danmarks (måske) mest kendte vandrerute.

Noget af Hærvejens smukkeste natur finder du på strækningen mellem Viborg og Dollerup Bakker. En etape på Hærvejen, som passer perfekt til en dagstur.

Undervejs kan du og familien tage en dukkert i svalende søvand, opleve Hald Hovedgård og De Røde barakker og få smil på læberne på den nye skovlegeplads Børnenes Hald. Samtidig får I Hærvejens historie helt ind under huden.

Vandreturen fra Domkirken i Viborg Centrum til Ishuset i Dollerup Bakker er 14 km.

Line Wagener fra outdoorbloggen Alleud.dk deler her sine oplevelser fra en dag med familien på denne del af Hærvejen.

Af Line Wagener, Alleud.dk

Viborg - Domkirkebyen og et centralt knudepunktet på Hærvejen

Jeg har taget familien med til Viborg.

Vi vil bruge en hel dag – uden skærme og forstyrrelser - på at vandre et stykke af Hærvejen. Børnene er 11 og 14 år. Deres hverdag er – som de flestes – fyldt med skole, venner og fritidsinteresser. At tilbringe en hel dag med dem om en fælles aktivitet – vandring – nærvær og styrker familiefællesskabet.

Vi starter vandreturen foran Viborg Domkirke. Rygsækkene er pakket med madpakker, snacks og vand. I Middelalderen var Viborg en af Danmarks vigtigste byer. Her blev middelalderens konger hyldet. Handelsrejsende fra nær og fjern solgte deres varer i købstaden. Og hærvejen førte kvægdrivere, handlende og rejsende ind i Viborg. Tusindvis af mennesker har gennem århundreder stået netop her, foran Domkirken, præcis som os.

Dét taler vi om, mens vi står med nakkerne bøjet og kikker op mod Domkirkens to karakteristiske tårne.

Lad os komme afsted”, siger min søn. Han har spottet de første blå hærvejsskilte, og vi vender domkirken ryggen. Tydelige skilte viser os ned gennem gågaden og ud af byen i sydlig retning.

Hærvejsbroen – smuk og interessant genvej for os til fods og på cykel

Ved banegården krydser vi jernbaneskinnerne på den nye Hærvejsbro. 

Hærvejsbroen er ikke bare en gangbro. Den indbyder til pause og ophold med fine siddepladser og planter. Realdania og Viborg Kommune står bag broen, som blev indviet i 2019.

Ruten viser sig at være fint skiltet. Men den første strækning i Viborg går på fortove gennem villa- og industrikvarterer og på lange lige asfalterede stier. På en vandretur er blødt underlag, snirklede småstier og naturskønne omgivelser at foretrække. Børnene begynder da også at spørge lidt utålmodigt til, hvornår vi kommer ud i naturen. 

Nej – du behøver ikke tro på Gud for at vandre på Hærvejen

Lidt heldigt bliver vores opmærksomhed afledt, da vi passerer en anden familie, som står samlet omkring et informationskilt. 

Mor, SKAL man tro på Gud for at gå her – sådan helt ægte tro på ham?

En pige på 8 år kikker spørgende på sine forældre. 

Hendes far er i gang med at læse en tekst højt. I sekunderne før datterens spørgsmål, kunne vi ikke undgå at overhøre ham læse om pilgrimme, der vandrer på Hærvejen mod hellige steder og kirker i Rom, Santiago og Jerusalem. 

Øh….?!”, siger faderen lidt betuttet, ”Nej, øh… men det gør mange af dem nok, altså pilgrimmene. Men vi må altså godt gå her alligevel”. 
 
Vi kigger på hinanden og smiler. Humøret stiger igen. 

Vi får selv en længere snak om, hvem pilgrimmene egentlig er, og hvorfor Hærvejen er blevet en populær rute for vandrere – også i 2020. 

Inspireret af Caminoen i Spanien er der de senere år etableret herberger langs den danske Hærvej. Her kan pilgrimme – men også andre helt almindelige ikke-troende vandrere - overnatte primitivt og billigt. Et af herbergerne så vi nær domkirken i Viborg. Det næste ligger ved Hald Hovedgård. Vi beslutter at gå hen og se det, når vi kommer dertil senere på dagen. 

Plantager – med skovtrolde

Skovtrold i skov ved Hærvejen

Efter vi har krydset Søndre Ringvej og Liseborgvej kommer vi endelig fri af byen – det har taget en god time at nå hertil. Hærvejen går nu gennem Liseborg Plantage og Viborg Hedeplantage.

Pludselig spotter vi en skovtrold. Den står ved foden af et stort fyrretræ og kikker på os med rød næse, orange hår og en blå trøje.

Hald Ege og de røde barakker – Er vi kommet til Sverige?

Efter knap to timers vandring når vi frem til Viborg-forstaden Hald Ege. 

Hærvejsruten går udenom Hald Ege, men vi beslutter os for en lille afstikker (ca. 200 meter tur/retur) for at se de røde træbarakker, som området er kendt for. 

Vi bruger mobilen til at navigere via en lille sti ud af nåleplantagen og ind i området med de karakteristiske bygninger.  

Barakbyen blev opført i 1917 – dvs. i slutningen af første verdenskrig. Først boede her sårede krigsfanger fra russiske fangelejre. Senere har barakkerne været brugt som hospital og kaserne. 

I dag er der private boliger, efterskole, børnehave og højskole i de røde barakker. Men kravene til bygningerne er fastholdt – rødt træværk, hvide vinduer og sort tag. 

Vi finder en bænk mellem de røde bygninger og spiser lidt snacks fra rygsækken. Mit sportsur, hvor jeg tracker turen, viser, at vi har tilbagelagt knap 9 km på nuværende tidspunkt. 

Et spil kort og et kvarters tid på langs i græsset med fødderne opad bliver det også til, inden vi begiver os videre. 

Vandrerute, når det er allerbedst

Efter afstikkeren til de røde barakker er vi retur på Hærvejen. 

Ruten går nu gennem nåle- og løvskov frem til Hotel Egeskoven og videre mod Hald Hovedgård. 

Vi finder skovsyre, blåbær og brombær – og må stoppe op igen og igen for at plukke og spise skovbundens herligheder. 

Dén slags naturoplevelser savnede vi på rutens første del. Nu er der meget at se på, røre ved, spise og stoppe op ved, at vi næsten ikke bevæger os fremad. 

Hærvejen har på alle fronter skiftet karakter: 

Nu følger ruten smalle, snirklede og bløde skovstier. Stien bugter sig ind og ud mellem træerne, op og ned over rødder, bakker og fordybninger. Præcis som en vandrerute bør gøre – og den høje stikvalitet og variationen fortsætter resten af turen. 

Hald Hovedgaard - med herberg, pausemuligheder og udstilling

Hald Hovedgaard

Hærvejen krydser den trafikerede Herningvej, og da vi kommer fri af træerne i Lille Traneskov, kan vi se den flotte herregård, Hald Hovedgård. 

Det er en afstikker på i ca. 800 meter (tur/retur) at besøge Hald Hovedgård. Det vælger vi at gøre. Dels for at bruge de offentlige toiletter og fylde vores vanddunke. Dels for at se herberget, som vi talte om tidligere. Herberget er corona-lukket, men vi kikker ind af vinduerne og drømmer om at overnatte der en anden gang. 

Ved de overdækkede bordebænke holder vi endnu pause. 

Bygningerne ved Hald Hovedgaard er i dag fredede og ejet af staten. Her er naturskole og udstillingsbygning, og danske forfattere og illustatorer kan få gratis arbejdsophold.  Udstillingen i Hald Laden fortæller historien om områdets natur og historie. 

Børnenes Hald - Skovlegeplads med vildsvin, svævebane, klatretårn og rutcherør

Med børn på 11 og 14 år er det mange år siden, jeg for alvor har været på legeplads. 

Men da ’Børnenes Hald’ - en flot ny skovlegeplads - uventet dukker op lige ved ruten, løber både børn og voksne impulsivt mod klatretårne og svævebane. Materialer, farver og pladsens mange udfordringer vækker legeglæden i os alle. 

Vi rutsjer, klatrer, svæver, går på line og i armgang. Inden vi har set os om, er der gået en halv time. Det lille pitstop bliver ét af flere små finurlige højdepunkter på vandreturen. 

Niels Bugges Kro, søstien og søbad

Efter at have tørret sveden af panden efter legepladsens klatreture, fortsætter vi vandringen. 

Vi passerer Niels Bugges Kro. Men med blade i håret, beskidte hænder og sure vandresokker er det ikke et oplagt sted for en familie som os at gøre stop. Menukortet ser dog meget tillokkende ud, så jeg skriver kroens adresse bag øret til en anden gang.  

Vi er nu nået frem til Hald Sø, og stien følger nu søbredden. Her er en badebro og roligt søvand. Et oplagt sted til en dukkert. Udsigten over søen og det kuperede landskab omkring den er bjergtagende smukt. 

Dollerup Bakker

Dollerup Bakker

Hærvejen fortsætter med at vise sig fra sin skønneste side. 

Stien bugter sig ind og ud mellem træerne. Der er lagt nyt grus ud på flere fugtige passager, så vi uden problemer kan gå tørskoet, og vi krydser sump og små bække på fine træbroer. I den slags omgivelser giver vandring smil på læberne og fart under fødderne – selvom vi nu har tilbagelagt mere end 12 kilometer. 

Terrænet bliver mere kuperet, og pludselig står vi mange meter over Hald Sø med et imponerende skue over landskabet. 

Dollerup Bakker har det hele - hede, lyng, egekrat, skov, søer og stejle skrænter. Ubetinget ét af de flotteste steder på Hærvejen. 

Dollerup Ishus

Vi går gennem en låge, og nærmer os vandreturens mål: Ishuset i Dollerup Bakker. 

Klokken er blevet aftensmadstid. 

Vi sætter os ved et bord på skrænten. Finder vores trangia frem, koger vand til suppe, og nyder udsigten over søen, mens sensommermørket omfavner os. 

Tre flagermus dykker efter insekter få meter fra os. Vi kan høre deres hurtige vingesus. Ellers er der bare stilhed. 

En skøn vandredag er forbi. 

Mens resten af familien slapper af, cykler jeg retur efter bilen i Viborg, og vi kører hjem. Alle er trætte i fødderne, men vi føler os samtidig optanket med masser af ny energi efter en dag i naturen. 

Turen er kommet i stand via støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.