Hald Sø og Dollerup Bakker

Tag en skøn vandretur eller spring på cyklen i det kuperede terræn i Dollerup Bakker og nyd udsigten til Hald Sø. Det store område med dramatiske skrænter, rislende kildevæld, frodige skove og lyngbeklædte bakker byder på enestående naturoplevelser.

Hald Sø og Dollerup Bakker

Find ro og lise for sjælen på de smalle stier rundt på Inderøen med de 200 år gamle bøgetræer, fornem historiens vingesus på gåturen fra Hald Hovedgaard til Hald Ruin og Niels Bugges Hald, bestig de lyngklædte bakker med får og geder, forsæt over Stanghede og bevæg dig inde i Troldeslugten med de gamle krogede træer og mølledammen. 

Det særprægede landskab er dannet under istiden af kilometertykke gletsjere, og smeltevandet har med stor kraft skabt tunneldalene og den over 31 meter dybe Hald Sø. Danmarks smukkeste og mest afvekslende natur blev skabt her og er et af geologiens underværker.

Mere om de Fem Hald´er

Udstilling i Hald-Laden

I Hald-Laden ved Hald Hovedgaard finder du en fin udstilling med store plancher om natur- og kulturhistorie fra istiden og frem til i dag. Få mere at vide om istidsgeologi, dyre- og planteliv, naturpleje, seværdigheder og historiske begivenheder i området. Her finder du informationsmateriale med kort og vandreture.

Naturstyrelsens guide om Hald Sø og Dollerup Bakker 
- Aktiviteter ved Hald Sø
 

Hærvejen

Hærvejen er oplagt til vandre- og cykelferien. Her venter dig masser af kultur- og naturhistoriske oplevelser. Følg den jyske højderyg fra Viborg til grænsen og gå i vore forfædres fodspor.

Ad Hærvejen har kongen og hans krigere været på frem- og tilbagetog gennem Jylland, kræmmere og oksedrivere har færdes tørskoet til de store markeder i Tyskland, og pilgrimme har startet den lange pilgrimstur gennem Jylland og Europa til Santiago de Compostela. Hærvejen kaldes derfor også Kongevejen, Oksevejen og Pilgrimsvejen. 

Du bestemmer selv strækning og længde, men det er sikkert: du vil få uforglemmelige oplevelser, der bringer dig tættere på naturen og roen.

Hærvejens hjemmeside

Historiske mindesmærker, gravhøje, galgebakker og gamle broer giver dig en rejse gennem Danmarkshistorien. På hærvejens hjemmeside får du masser af inspiration til din cykel- og vandreferie. Her finder du også kort med cykel- og vandreruten, overnatningstilbud, spisesteder, museer og alt det, du har brug for i din planlægning.

www.haervej.dk
Bestil Hærvejsguiden
Bestil Hærvejskortsættet 

Hærvejstæppet

I Søndermarkskirken i Viborg kan du se Hærvejstæppet, som 16 damer har broderet med millioner af de fineste sting med Hærvejens historie.

Se mere på www.soendermarkskirken.dk
Bestil bogen om Hærvejstæppet ´Folk på Hærvejen´ 

Pilgrimme

Hærvejen indbyder til ro og fordybelse, også for pilgrimme. Hver onsdag kl. 12.00 er der pilgrimsandagt i Viborg Domkirkes krypt, og mange sognekirker langs Hærvejen er åbne for besøg. Viborg Pilgrimscentrum er også efter aftale åben for besøg.

Se mere på www.viborgdomkirke.dk og www.viborgpilgrimscentrum.dk

Del denne side

I området finder du bl.a.
Se flotte film/tv-indslag om området
Mere om Hærvejen - haervej.dk

På Hærvejens hjemmeside finder du inspiration til planlægning af din ferie langs Hærvejen. På Hærvejen får du tid til at opleve naturen, historien og hinanden på tætteste hold.

haervej.dk

Vandrere på Hærvejen

Book hærvejsoplevelser

Bliv inspirereret til aktiviteter og ture på Hærvejen, bestil hærvejskort, -guide m.m.