Luther2017

Nyheder / Presse - Reformationsjubilæet 2017

 

Viborg, den 1. november 2017

Flot punktum for fejringen af Reformationsjubilæet i Viborg:
Viborg eksploderer i lys og lyd den 11. november

I år er det nøjagtig 500 år siden, at Luther slog sine berømte teser op på døren til slotskirken i Wittenberg, og det er blevet fejret i Viborg med over 40 forskellige arrangementer i årets løb. Den 11. november sætter Viborg et flot punktum for fejringen af Reformationsjubilæet med Viborg Domkirke som omdrejningspunkt for animationsshowet ”Himlen over Viborg”.

Et brag af en afsked med 500-året for Luthers teser – det er hvad arrangørerne af animationsshowet ”Himlen over Viborg” lover publikum. Det sker med et bombardement af animation, lyd og lys om aftenen den 11. november. Forestillingen er skræddersyet til Viborg Domkirke. For første gang nogensinde er der nemlig designet specifikke animationer til hele Domkirkens facade, ligesom der er skrevet ny kormusik, som fremføres live af 150 korsangere og et live orkester.


En rejse i oplevelse og følelser for 6.000 tilskuere

Christian Eiming, der som leder af Kulturskolen Viborgs scenekunstskole er forestillingens kunstneriske leder, siger om forestillingen, at den vil ramme alle sanser og alle aldersgrupper.

”Bedsteforældre og børnebørn skulle gerne kunne opleve denne forestilling sammen og så kunne tale om deres forskellige opfattelser af det bagefter. Det er nemlig ikke en forestilling med et fast facit – derimod forsøger vi at iscenesætte reformationen og domkirken i en række visuelle tableauer, der bliver unikke i både indhold og udtryk”, siger han.

Der er ikke en fortæller i forestillingen, og der er heller ingen replikker eller skuespillere, men derimod en række genkendelige effekter og lyde. ”Vi er sikre på, at fortællingerne vil stå klart og tydeligt. Stemningerne er det vigtigste. Stemningen af fællesskab, samhørighed og ikke mindst det at være en del af det historiske vingesus”, tilføjer Christian Eiming.

Det er animatorer fra Viborg-firmaet Tumblehead, der står for den visuelle del, mens et stort kor under ledelse af Anders Hjorth Nielsen skaber lydtæppet. Sangerne kommer til at stå midt iblandt tilskuerne, og der bliver i alt tre forestillinger, nemlig kl. 19, 20 og 21. Til hver forestilling er der maksimalt plads til 2.000 tilskuere. Man kan ikke bestille biletter på forhånd – til gengæld er det gratis.


Yderligere oplysninger:
Turistchef Charlotte Kastbjerg, VisitViborg, tlf. 87 87 88 90.


Viborg, den 10. oktober 2017

Fejringen af Reformationsjubilæet i Viborg kulminerer:
Viborg fester den 31. oktober

Den 31. oktober er det nøjagtig 500 år siden, at Luther slog sine berømte teser op på døren til slotskirken i Wittenberg, og det fejres naturligvis i Viborg. Det var nemlig i Viborg, den danske munk Hans Tausen første gang prædikede den protestantiske tro her i landet. Allerede i 1529 var Reformationen en kendsgerning i Viborg – syv år før det skete i resten af Danmark. Festen i Viborg den 31. oktober er den foreløbige kulmination på fejringen af Reformationsjubilæet i Danmark og byder bl.a. på en særlig hæder til Hans Tausen, festgudstjeneste i Domkirken og borgerbespisning på Domkirkepladsen.

Viborg har i årets løb markeret sig stærkt i fejringen af Reformationsjubilæet i Danmark. Der har været forelæsninger, besøg fra Tyskland, flotte dage på Domkirkepladsen med dans, teater, musik, Lutherroser, og masser af skoler og uddannelsesinstitutioner har været involveret i markeringen. I alt har der været over 40 spændende arrangementer i Viborg i løbet af 2017 i anledning af 500-året for Luthers teser. Nu gør Viborg så klar til at fejre jubilæet på selve dagen den 31. oktober.

Markering af jubilæumsdagen

Der er lagt op til et spændende program for dagen, som henvender sig til både byens befolkning og byens gæster. Det starter kl. 15, hvor den vestlige del af Randersvej, nemlig de ca. 700 meter fra lyskrydset ved Sct. Ibs Gade til rundkørslen ved Bisp Gunners Vej, får navneforandring. Byrådet har nemlig valgt at omdøbe denne vejstrækning, så den for fremtiden kommer til at hedde Hans Tausens Allé.

Kl. 17 er der Festgudstjeneste i Viborg Domkirke. Gudstjenesten, der forestås af biskop Henrik Stubkjær, indledes med en procession af menighedsrådsformænd, præster, provster og 2 biskopper, og den indeholder bl.a. udvalgte citater af Martin Luther. Når gudstjenesten er forbi, vil der blive plantet en kongeeg på Nytorv i Viborgs hjerte. Dette programpunkt involverer både justitsministeren, borgmesteren, biskoppen og en konformand, og den eg, der plantes, er et tvillingetræ til den eg, som Dronning Margrethe plantede i Wittenberg i oktober 2016. Arrangementet afsluttes med champagne og kransekage til alle.

Kl. 19.30 leverer Viborg-musikeren Eskild Dohm sammen med sit band en koncert under overskriften ”Reformationen rocker” i Viborg Musiksal, og samtidig er der borgerbespisning i to telte, der er rejst på Domkirkepladsen. Menuen står på brød, ost og reformationsøl. Carte Blanche vil udsmykke ”den lysende by” indtil kl. 22.

Yderligere oplysninger:
Turistchef Charlotte Kastbjerg, VisitViborg, tlf. 87 87 88 90.

 


10. februar 2017

- Reformationshovedstad (Ugebrev TEXTOUR - Jørgen Hansen)

Det er naturligt, at Viborg har en hovedrolle, når 500-året for Reformationen i år fejres over hele landet og i store dele af Europa. Baggrunden er, at den danske munk Hans Tausen under en studierejse i Tyskland stiftede bekendtskab med Luther og de 95 teser, som Luther anbragte på døren til slotskirken i Wittenberg 31. oktober 1517. Tausen blev grebet af Luthers tanker om en ny og anderledes religion, og da han vendte tilbage til sit kloster i Antvorskov ved Slagelse, begyndte han naturligvis at fortælle om, hvad han havde set og hørt i Tyskland. Klostrets prior var alt andet end begejstret for Tausens kætterske tanker, og han sendte ham til Viborg, hvor meningen var, at han skulle ”genopdrages” i den rette katolske tro. Knap var Tausen imidlertid kommet til Viborg, før han begyndte at prædike den protestantiske tro, og allerede i 1529 var Reformationen en kendsgerning i Viborg, da kongen gav byens borgere lov til at nedrive byens katolske kirker.

Reformationsjubilæet vil blive festligholdt med 45 spændende arrangementer i Viborg i løbet af 2017, og det store og varierede program er nærmere beskrevet i et flot magasin, der netop er udgivet. Det er bl.a. udsendt til samtlige menighedsråd i Danmark, og det kan ses på www.reformationeniviborg.dk. Selve jubilæet den 31. oktober markeres med et program, hvor der er noget for alle. Biskop Henrik Stubkjær forestår en jubilæumsgudstjeneste i Viborg Domkirke, og der plantes et træ på Nytorv i byens hjerte. Træet er et tvillingetræ til den eg, som dronning Margrethe 2. plantede i Wittenberg den 2. oktober 2016. Jubilæumsdagen afsluttes med en friluftskoncert med Viborg-musikeren Eskild Dohn, der sammen med sit band leverer en koncert under overskriften ”Reformationen rocker”. Allerede i slutningen af februar får Viborg besøg af en stor ”reformationsstafet” fra Tyskland, der besøger i alt 67 udvalgte europæiske byer på sin færd. Stafetten ankommer den 28. februar og byder i løbet af tre dage på et væld af oplevelser i området omkring Viborg Domkirke – spændende fra gudstjenester over teaterforestillinger, koncerter og musikalske indslag, der leveres af stafettens store følge af internationale musikere og teaterfolk.

*******

9. december 2016

- Fire tilbud til grupper i forbindelse med Reformationsjubilæet i 2017

Viborg er naturligvis med i forreste række, når 500-året for Reformationen næste år fejres i Danmark og i flere andre lande i Europa. Netop nu lægges sidste hånd på det righoldige program, der spænder fra koncerter over dans til pilgrimsvandring. Der er således god grund til at tage til Viborg i 2017, og VisitViborg har udarbejdet fire tilbud, der henvender sig til større grupper, som kunne tænke sig at aflægge ”Danmarks reformationsby” et besøg.

Læs mere 

*******

28. november 2016

- Brev til menighedsrådene i Danmark

Kære Menighedsråd
I 2017 fejrer vi, at det er 500 år siden Luther slog 95 teser op
på slotskirkeporten i Wittenberg. Det markeres mange steder i Europa og dermed også her i Danmark.

Læs mere

******* 

 

Del denne side