skip_to_main_content
VisitViborg

De Fem Hald'er

Besøg tre voldsteder og to herregårdspladser i slentreafstand. De Fem Hald'er har en lang og spændende historie, der fører dig helt tilbage til 1300-tallet, hvor den første store borg blev bygget på bredden ved Hald Sø.

Det andet Hald, Niels Bugges Hald, blev opført af den mægtige herremand Niels bugge på en borgbanke, der ses tydeligt i landskabet over for Niels Bugges Kro. Niels Bugge var en modig mand, der satte sig op mod Valdemar Atterdag. I 1358 mistede Niels Bugge livet efter et forsoningsmøde med kongen, og stedet blev under dronning Margrethe I revet ned, så stenene kunne bruges til Viborg Domkirke. 

Fornem middelalderens sus på det tredje Hald, Bispens Hald, der blev opført i 1528 af den sidste katolske biskop, Jørgen Friis. Det runde borgtårn med fangekælder er genopført, og stedet indbyder til ophold og leg. Tag et kig ind i 'vandporten', som netop er restaureret. Det fjerde Hald blev anlagt i parken ned mod søen, og i dag er der kun de to havepavilloner tilbage. Det femte Hald rummer i dag 'Det Danske Forfatter- og Oversættercenter Hald', hvor den omkringliggende park må besøges.

Læs mere om De Fem Hald'er i denne brochure.